top of page
Search

ALEF stödjer folkbildning i Etiopien

I augusti reste vår ordförande Hélène Boëthius och utbildningssamordnare Adam Bott till Bishoftu, Etiopien, för att hålla en veckas fortbildning i ALEF-metoden för tjänstemän inom Oromia Education Bureau, Oromiaregionens utbildningsmyndighet. Målet var att förbättra medarbetarnas förståelse för metodens principer och förbereda dem att utbilda och stötta de tiotusentals nya studiecirkelledare som snart ska rekryteras runtom i provinsen.


Under fem intensiva dagar diskuterade vi vad som gör läs- och skrivinlärning relevant och engagerande för vuxna som lever i fattigdom, och vi övade tillsammans på effektiva strategier för läsinlärning, för att leda diskussioner och skapa texter i grupp. Alla fick turas om och testa att själva vara studiecirkelledare och hålla i en ALEF-lektion.




Metoden har tagits emot väl av såväl gruppledare som deltagare.

Oromia är Etiopiens största delstat, med nästan 40 miljoner invånare, och drygt hälften av den vuxna befolkningen saknar läs- och skrivkunskaper. Utbildningsmyndigheten är fast besluten att ta tag i problemet, men upplever att deras tidigare alfabetiseringsprogram inte nått upp till förväntningar. Därför anlitades ALEF 2019 för att leda arbetet med att utarbeta ett modernt läromedel med interaktiva lektioner som utgår från deltagarnas vardag och verkliga behov. Sedan 2020 har 2,8 miljoner människor i Oromiregionen deltagit i kurser baserade på ALEF-metoden. Chefen för OEB, Dr Tolla Berisso Geda, säger:"ALEF-metoden har tagits emot väl av såväl gruppledare som deltagare. Därför hoppas vi utöka programmet och nå ytterligare miljontals människor i framtiden."


Comments


bottom of page